Huurprijzen sterk gestegen in tweede kwartaal

Na een lange periode van redelijke stabiliteit op de Belgische huurmarkt, lijken de huurprijzen nu definitief te bezwijken onder de druk van de inflatie. Huizen werden in het tweede kwartaal van 2022 6% duurder om te huren en appartementen 2.3%.

Statbel kondigde vorige week aan dat de inflatie in juni gestegen is naar 9.65%, het hoogste niveau sinds oktober 1982. Hand in hand met de inflatiecijfers bleef de gezondheidsindex ook in het tweede kwartaal van 2022 stijgen. Belangrijk, want die index bepaalt hoeveel de huurprijzen in ons land mogen geïndexeerd worden. Het vorige kwartaal leken de huurprijzen initieel nog te stagneren, maar de sprong aan het einde van het eerste kwartaal is zich dus blijven doorzetten.

Zo kunnen we zien dat de gezondheidsindex veel sterker is beginnen stijgen vanaf juni 2021 ongeveer (zie rode kader). Pas vanaf maart 2022 kunnen we een gelijkaardige opwaartse trend onderscheiden in de huurprijzen. Het lijkt dus dat de huurmarkt met redelijk wat vertraging heeft gereageerd op de hogere inflatiecijfers.

De huidige huurprijzen spreken echter enkel over woningen die opnieuw op de markt zijn gekomen en vertellen ons dus niet hoe de huurprijzen geëvolueerd zijn voor woningen die nog onder contract staan. Daarvoor is de evolutie van de gezondheidsindex een goede indicator. Vermoedelijk is de scherpe prijsstijging op de huurmarkt momenteel een tegenreactie van verhuurders op de aanhoudende stijging van de inflatie: door de huurprijs iets hoger te leggen, anticiperen nieuwe verhuurders op een verdere stijging van de cijfers. De volgende keer dat de huurprijs immers mag geïndexeerd worden, zal pas het jaar nadien zijn, op het moment dat vermoedelijk de prijzen veel hoger liggen. Volgens de Nationale Bank van België zouden we ons wel op de piek bevinden en zakt de inflatie terug tot 2.6% tegen 2023. Hoe accuraat die projecties zijn en of de huurmarkt hier wel sneller op reageert, valt nog af te wachten.

Huur huizen boven € 1000

Driekwart van de woningen die in het tweede kwartaal van 2022 te huur werden geplaatst in België waren appartementen (tegenover een kwart huizen). Een appartement werd gemiddeld verhuurd aan € 820 per maand. In Vlaanderen (770 euro) en Wallonië (682 euro) lag de prijs over het algemeen wel lager, omdat een aanzienlijk aandeel van de appartementen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt, waar de huurprijzen veel hoger liggen dan in de rest van het land (€ 1058). Wanneer we de prijzen van het afgelopen kwartaal vergelijken met de voorgaande 12 maanden, dan stegen de appartementsprijzen met 2.29%, heel gelijkaardig met wat we zagen in het eerste kwartaal (+2.25%).

De huurprijs van een huis daarentegen steeg veel sneller in het laatste kwartaal, namelijk met 6%. Nationaal overschreed de gemiddelde huurprijs de symbolische grens van € 1000, tot 1003 euro. Wanneer we het Brussels Hoofdstedelijk Gewest buiten beschouwing laten, liggen de gemiddelde huurprijzen voor huizen 'maar' op €955. Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je maandelijks voor een huis gemiddeld het dubbele in vergelijking met de rest van België, namelijk 1880 euro. In vergelijking met de voorgaande 12 maanden is dat een stijging van net geen 10%, terwijl dat in Vlaanderen en Wallonië slechts 5% was.

Net zoals het vorige kwartaal bestaat de top 10 van duurste huurhuizen en -appartementen bijna uitsluitend uit gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaams-Brabant. Bovendien zijn de provincies rond Brussel ook de sterkste stijgers in het laatste kwartaal. De huurprijzen voor appartementen stegen in Waals-Brabant met 5.35% en in Vlaams-Brabant met 3.68%. Voor huizen gingen de huurprijzen nog meer omhoog met 6.23% in Waals-Brabant en 7.5% in Vlaams-Brabant. Gemiddeld huur je daar tegenwoordig een huis rond de € 1335 of een appartement voor € 840.

Henegouwen en Namen blijven de goedkoopste gemeenten om een appartement te huren aan € 653. Ietwat verrassend, maar in lijn met het vorige kwartaal, is dat je de goedkoopste huurhuizen kan vinden in West-Vlaanderen, gemiddeld betaal je per maand € 809 aan huur. In Vleteren en Poperinge bijvoorbeeld kost het gemiddeld zelfs minder dan € 700. Opnieuw is Henegouwen de goedkoopste provincie in Wallonië om een huis te huren, gemiddeld € 822.

Hoe duur is huren in uw gemeente? Ontdek het hier! 
Fabrice Luyckx
Data Storyteller
 

Technisch kader
  • Gerapporteerde gemiddelden zijn het gemiddelde van de log(prijs) om een genuanceerd cijfer te bekomen dat minder vertekend is door veel duurdere en schaarsere woningen.
  • Cijfers in tabellen en kaarten worden berekend o.b.v. een gewogen gemiddelde van de afgelopen 12 maanden, waarbij het laatste kwartaal het meeste gewicht krijgt.
  • Percentage veranderingen zijn een vergelijking tussen het afgelopen kwartaal en de vier voorgaande kwartalen.
Insights