Smart valuations, how does this work?

Een waardebepaling van je huis doorlopen binnen de 15 minuten, het kan dankzij de wonderen van artificiële intelligentie. Wat gebeurt er achter de schermen van Realo Schatting®?

Wie vandaag van plan is zijn woning te verkopen of op zoek is naar een nieuwe woning, wordt al snel geconfronteerd met de onzekerheid van de huidige vastgoedmarkt. Een goed idee krijgen van hoeveel een woning vandaag waard is, is essentieel maar niet altijd zo gemakkelijk. Realo biedt dé oplossing om met een paar klikken een actuele en precieze waardebepaling te krijgen, recht vanuit je zetel.

Wat is de Realo Schatting®?

De Realo Schatting® is de verwachte verkoopprijs én huurprijs voor een gemiddeld pand in een bepaalde buurt en met bepaalde eigenschappen (perceelgrootte, aantal slaapkamers en badkamers, ...). Na enkele stappen te doorlopen waarbij extra informatie over een woning kan ingegeven worden, berekent het algoritme automatisch en snel een actuele waardebepaling.

Hoe werkt Realo Schatting®?

Om tot een accurate schatting van de vraagprijs van een pand te komen, heeft Realo een complex model ontwikkeld op basis van artificiële intelligentie. Afhankelijk van het woningtype leert het model wat de best mogelijke combinatie van verschillende informatiebronnen is om zo dicht mogelijk bij de echte vraagprijs uit te komen. Die kennis gebruikt het model daarna om nieuwe woningen te gaan schatten.


Data bronnen gebruikt bij Realo Schatting®.

De waardebepaling is gebaseerd op drie soorten variabelen. Enerzijds informatie over het pand zelf, zoals de bewoonbare oppervlakte, het aantal slaapkamers en badkamers, het energieverbruik, het bouwjaar en andere factoren. Anderzijds wordt informatie verzameld over de buurt, zoals de gemiddelde verkoopprijs, de ligging en de prijs per vierkante meter bouwgrond. Ten slotte berekent Realo zelf ook een aantal belangrijke indicatoren, zoals de M-score (mobiliteitscore) met de afstand van het pand tot de snelweg, scholen, openbaar vervoer en dergelijke.


Het algoritme gebruikt onder andere (1) informatie vanuit het kadaster, (2) identificeert risicogebieden voor overstroming, (3) verzamelt beschikbare buurtgegevens en (4) berekent de afstand tot verschillende vervoersmiddelen.

Gemiddeld is het verschil tussen een Realo Schatting en de vraagprijs minder dan 10%, beter dan de gangbare accuraatheid in de industrie. De nauwkeurigheid van de Realo Schatting hangt af van de hoeveelheid datapunten die voor elk pand beschikbaar zijn. Hoe meer informatie over over een pand, hoe nauwkeuriger de schatting. Om nauwkeurigere schattingen mogelijk te maken, kunnen makelaars of eigenaars van woningen zelf hun woninginformatie aanpassen op Realo.

Realo werkt samen met toonaangevende bedrijven in verschillende industrieën, zoals KBC, Matexi, de Vlaamse Overheid, Hillewaere Vastgoed, Vivium, Logic-Immo en andere partners, die dagelijks vertrouwen op onze schattingen.

Realo Schatting® als startpunt

De schattingstool kan echter geen rekening houden met de kwaliteit van recente renovaties, gebruikte materialen, de afwerkingsgraad of de eigenheid van het pand. Daarom worden toekomstige gebruikers aangeraden om de Realo Schatting® steeds aan te vullen met een schatting van hun pand door een erkend vastgoedmakelaar of schatter. Makelaars die zelf ook met de schattingstool werken, hoeven zo niet meer bezig te zijn met tijdrovende handmatige analyses en kunnen in plaats daarvan focussen op de details die het verschil kunnen maken in de vraagprijs. Toekomstige kopers of huurders wordt dan weer aangeraden om zelf een bezoekje te brengen aan het pand en zo de eventuele afwijking tussen de Realo Schatting® en de verkoop- of huurprijs beter te begrijpen.

Start uw slimme schatting hier.

 
Fabrice Luyckx
Data Storyteller
 
Insights