Energiezuinigheid bepaalt de markt

Hoewel de energieprijzen normaliseerden, lijkt energie-efficiëntie definitief een bepalende factor te zijn geworden voor de huizenprijzen. Vorig jaar rapporteerde Realo al dat energie-efficiënte woningen sneller in prijs begonnen te stijgen en in 2023 werd die trend bevestigd.

Hoofdpunten


- T.o.v. huizen met EPC D, kost hetzelfde huis met minstens label B 18.69% meer in Vlaanderen en 26.73% meer in Wallonië
- Energie-efficiënte huizen blijven in prijs stijgen, zowel in Vlaanderen als Wallonië
- Energieverslindende woningen daalden enkel in Vlaanderen in prijs
- Bijna de helft van de Waalse huizen op de markt hadden een slechte EPC score

De waarde van een huis in Vlaanderen neemt toe met 18.69% wanneer die minstens een label B (minder dan 200 kWh/m2/jaar) heeft ten opzichte van datzelfde huis met label D (300-400 kWh/m2/jaar). Omgekeerd zakt de waarde van eenzelfde huis met 13.81% in waarde wanneer het een label F draagt (meer dan 500 kWh/m2/jaar). In Wallonië is het verschil nog frappanter. Een energie-efficiënt huis heeft een meerwaarde van 26.73% ten opzichte van een huis met label D.

Vlaming minder geïnteresseerd in energieverslindende huizen

Een belangrijke omkering ten opzichte van 2022 is dat energieverslindende woningen in waarde zijn beginnen dalen. Mogelijk weegt de renovatieverplichting voor huizen met label E en F in Vlaanderen toch zwaarder door op de beslissing van kopers dan eerst gedacht. Die stelling lijkt plausibel, aangezien in Wallonië, waar geen renovatieverplichting geldt, de huizen met een slechte energiescore niet in prijs zijn gedaald. Ook de stimuleringsmaatregelen voor afbraak en heropbouw lijken er niet in te slagen de grote massa te overtuigen om te investeren in een goedkopere energieverslindende woning in plaats van een nieuwe bouwgrond.

Energiezuinige huizen altijd duurder

Zowel in Vlaanderen als Wallonië bleven de meest energie-efficiënte huizen in waarde stijgen, ondanks de stagnerende prijzen van huizenprijzen in het algemeen. Eenzelfde tendens zien we ook wanneer we de vergelijking maken met nieuwbouwhuizen, die verplicht een zeer goede energiescore hebben. Terwijl huizen nationaal in de laatste twee jaar nauwelijks nog stegen, werden nieuwbouwhuizen nog een stuk duurder. De laatste maanden stagneerden de prijzen van nieuwbouwhuizen wel, al kan dit toegeschreven worden aan een prijscorrectie na de sterke prijsstijgingen. Alle details zijn te vinden in het jaaroverzicht van de Nieuwbouwbarometer.

Energiezuinige woningen nog steeds in de minderheid

Het aandeel energiezuinige huizen (minder dan 200 kWh/m2/jaar) steeg in 2023 in Vlaanderen tot 20% van alle te koop geplaatste huizen (nieuwbouw uitgesloten). In 2019 was dit aandeel nog geen 15%. Daartegenover staat wel dat 38% een energiescore hadden die zo slecht was dat ze binnen de vijf jaar verplicht moeten gerenoveerd worden tot minstens label D. Toch is hier ook een lichte verbetering te zien, in 2019 bedroeg hun aandeel nog 45%.

In Wallonië is de situatie minder positief. Slechts 10% van de huizen op de markt hebben een goede energiescore. Bijna de helft (42%) van de huizen op de Waalse markt in 2023 scoorde slecht tot zeer slecht qua energieprestatie. Er is wel een verbetering zichtbaar over de jaren, in 2019 was het aandeel nog 53%.

Lees hier de andere artikels van het jaarverslag

  • De vastgoedmarkt blijft haperen
  • Meerwaarde van locatie uitgelicht
  • Ontdek hier de prijzen per gemeente in België
  • Hoe werd het jaarverslag samengesteld?